Mountain View Parade Residence

RENOVATION WAS THE ANSWER IN NEW LAMBTON HEIGHTS. DESIGNED 2010.

Renovation made the most sense to the Owners of this property tucked away in New Lambton Heights they decided, having lived there for many years. It is a relatively comfortable home, with some renovations already undertaken many years ago, but there was still much more improvement to be gained.

The property slopes down quite steeply from the street and enjoys an elevated private bush outlook at the rear, although surrounded by other dwellings on both sides.

The low height carport was demolished and a new carport with a dramatic tilting roof was located in a new position. Stephen proposed a rendered parapet in front of the dwelling roof to help hide the roof and its fittings without requiring expensive structural changes to the roof. This parapet wraps around to form the front of the carport.

At the rear, the low height roof over the Living/Dining room and the open timber deck were removed. A new gabled roof with raking ceiling and high level glazing is introduced over the Living/Dining room and extends out fully over a new tiled deck. A greater appreciation of the leafy outlook is now realised with the new roof form and extensive glazing. The Living/Dining room now feels much more light and airy with its increased volume and high level glazing giving views to the treetops. Double glazed Velux skylights were included to both the Living and deck raking roofs, adding to the lightness both internally and externally which is very important due to the shaded setting.

Retractable flyscreens with electric operation have been included on all sides of the deck, to exclude the vicious mosquitoes and allow the deck to become a space enjoyed throughout the year. Retractable screens rather than fixed flyscreens were selected to allow flexibility in how the deck could be used and provides better uninterrupted visual appreciation of the bush outlook (fixed flyscreens would have required more framing support members).